🍏 Made of fruit 🍌 No added sugars 🍓 Vegan 🍑

Voedingsexperts aan het woord - Glycemische Index

In onze vorige blogpost legden voedingsexperts, Iris de Laat en Gitte Smolders, uit wat koolhydraten nou precies zijn. In deze blog besteden ze aandacht aan de glycemische index.

Waarschijnlijk herken je het wel; je geeft je kind een snoepje en frisdrank en je kind verandert in een stuiterbal, vol energie. Enige tijd later is die energie verdwenen en wordt je kind hongerig. Dit heeft te maken met de glycemische index van het product. Dit klinkt misschien technisch en lastig, maar in deze blogpost proberen we hier een heldere uitleg over te geven.

Wat is een glycemische index?
De glycemische index (GI) is de snelheid waarmee de bloedsuikerspiegel stijgt. Hoe lager de glycemische index, hoe minder snel de bloedsuikerspiegel zal stijgen. De glycemische index heeft te maken met de koolhydraten in de voeding. In onze vorige blogpost gaven we uitleg over onverteerbare koolhydraten en verteerbare koolhydraten.

Onverteerbare koolhydraten
Onverteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels die (voor een groot deel) niet worden opgenomen door het lichaam. Onverteerbare koolhydraten zijn goed voor de spijsvertering, verzadiging en voor een geleidelijke opname van voedingsstoffen in het lichaam. Aanwezigheid van onverteerbare koolhydraten in een product zal resulteren in een lager glycemische index.

Verteerbare koolhydraten
Verteerbare koolhydraten worden snel opgenomen in het lichaam en omgezet naar glucose. Gevolg hiervan is een snel stijgende bloedsuikerspiegel, dus een hoge glycemische index. Wel zit er nog veel verschil in het effect op de glycemische index van verschillende verteerbare koolhydraten.

Dip door stijging van bloedsuikerspiegel
Wanneer je een product eet met een hoge glycemische index zal de bloedsuikerspiegel snel stijgen. Door deze suikerpiek maakt je lichaam insuline aan om de bloedsuikerspiegel te laten dalen. Insuline zorgt ervoor dat suiker wordt opgeslagen in je lichaam en uit de bloedbaan verdwijnt. Het lichaam maakt zoveel insuline aan dat de bloedsuikerspiegel na een tijdje onder de normale waarde komt en je dus een dip krijgt.

Advies 
Het beste is om voor voedingsmiddelen te kiezen die zorgen voor een langzame stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt voor minder hoge bloedsuikerpieken. Hoge pieken worden vaak gevolgd door een sterke daling, waardoor je lichaam behoefte heeft aan een koolhydraatrijk product. Vaak kies je op deze momenten juist voor producten die rijk zijn aan toegevoegde suikers. Het hongergevoel wordt hierdoor dus juist getriggerd. Door te kiezen voor producten met een lage glycemische index, kies je voor stabielere bloedsuikerspiegel, waardoor je minder trek krijgt en uiteindelijk vaak minder calorieën zult eten. Gezondere producten hebben over het algemeen een lage glycemische index. 

Welke voedingsmiddelen hebben een hoge GI en welke een lage?
De glycemische index wordt uitgedrukt in een waarde van 1 – 100. De 1 staat voor laag en 100 voor hoog. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index hebben een waarde onder de 55. Dit zijn voedingsmiddelen als noten, peulvruchten, groentes, volkorenpasta, zuivel en bepaalde soorten (gedroogd) fruit. Voedingsmiddelen met een glycemische waarde boven de 55 zijn witbrood, snoep, koek en andere onverantwoorde snacks. De meeste voedingsmiddelen met toegevoegde suikers, worden tot deze categorie gerekend. Ben je benieuwd naar de glycemische index van jouw favoriete voedingsmiddel? Neem dan is contact op met een diëtiste.

Fruitfunk
De producten van Fruitfunk hebben een lage glycemische index. De fruitsnoepjes hebben een glycemische index van rond de 32. Door de lage glycemische index van de fruitsnoepjes is het een verantwoorde vervanging voor een snoepje, koekje of andere onverantwoorde tussendoortjes. 

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published