Koolhydraten, wat zijn dat nou eigenlijk? In deze blogpost leggen twee voedingsexperts, Iris de Laat en Gitte Smolders, dit haarfijn uit.
Tegenwoordig is er veel te lezen op het gebied van voeding. Mensen zijn zich steeds meer bewust van het feit dat de voedingsindustrie de afgelopen jaren sterk veranderd is. Er worden steeds meer vragen gesteld over wat gezond is en wat niet. Koolhydraten is ook een onderwerp wat regelmatig ter sprake komt. Maar zijn koolhydraten gezond of juist niet? Door middel van deze blog, proberen wij hier op een heldere manier uitleg over te geven.
Wat zijn koolhydraten?
Koolhydraten zijn super belangrijk voor de energieproductie in ons lichaam. Koolhydraten worden in het lichaam afgebroken tot suikers en opgenomen in de bloedbaan of opgeslagen in de spieren. In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten en onverteerbare koolhydraten.
Onverteerbare koolhydraten
De onverteerbare koolhydraten zijn de voedingsvezels die (voor een groot deel) niet worden opgenomen door het lichaam. Ze geven je lichaam weinig energie, maar zijn erg belangrijk voor de functie van de darmen en spijsvertering. Hierdoor zijn de onverteerbare koolhydraten goed voor de stoelgang. Ook verhogen deze koolhydraten het verzadigingsgevoel, waardoor je minder honger hebt. Daarnaast zorgen onverteerbare koolhydraten voor een meer geleidelijke opname van voedingsstoffen in het lichaam.
Verteerbare koolhydraten
De verteerbare koolhydraten worden in het maagdarmkanaal afgebroken tot eenvoudige suikers, waarvan glucose de belangrijkste is. Koolhydraten kunnen worden opgeslagen als lange glucose ketens. Deze ketens kunnen weer worden afgebroken wanneer het lichaam energie nodig heeft. Glucose is de belangrijkste brandstof in het lichaam en levert energie. Suikers kunnen na opname in het maagdarmkanaal ook meteen in de bloedbaan terecht komen. Glucose wordt snel opgenomen in het bloed, waardoor je een snelle stijging hebt van de bloedsuikerspiegel. Kortom, verteerbare koolhydraten geven je lichaam energie.
Glycemische index
De snelheid waarmee koolhydraten de bloedsuikerspiegel doen laten stijgen, bepaalt de glycemische index. Hoe lager de glycemische index, hoe beter. De producten van Fruitfunk hebben een lage glycemische index. In onze volgende blogpost leggen we uitgebreid uit wat een glycemische index is.
Advies
De Gezondheidsraad adviseert om 40 tot 70% van je energie uit koolhydraten te halen. Goede bronnen om koolhydraten uit te halen zijn voornamelijk volkoren graanproducten, aardappels, peulvruchten, groente, fruit en gedroogd fruit. Koolhydraatrijke producten die arm zijn aan voedingsstoffen en toegevoegde suiker bevatten zoals frisdrank, koek en snoep, kun je beter niet al te veel eten.